GIS DAN SRBIJA 2016.

giaday

U sredu, 16. novembra 2016. godine na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu održana je proslava povodom GIS DANA SRBIJA 2016. Ovaj događaj obeležava se tradicionalno širom sveta, a ove godine je Geografski fakultet dobio ponovo nakon 15 godina tu čast da ovaj događaj upriliči u prostorijama fakulteta u Vojvođanskoj 1 (Zemun). Do sada je u Srbiji ova proslava organizovana na Univerzitetu u Beogradu (Građevinski fakultet, Rudarsko-geološki fakultet i Geografski fakultet) i na Univerzitetu u Nišu (Elektronski fakultet).

Učešće na skupu imali su profesori Geografskog, Šumarskog, Rudarsko-geološkog, Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i profesori Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, zatim stručnjaci i eksperti GDi GISDATA, LIVONA, VEKOM Geo, LOGIT, predstavnici državnih organa i lokalnih samouprava, asistenti, saradnici, ali takođe i gimnazijalci, kao i studenti osnovnih, master i doktorskih akademskih studija.

Radni deo skupa započet je pozdravnim govorom Prof. dr Dejana Filipovića – dekana Geografskog fakulteta, a nastavljen je brojnim izlaganjima na temu primene GIS-a u nastavi na visokoškolskim ustanovama, zatim prikazani su i rezultati iz prakse, sa posebnim osvrtom na velike mogućnosti primene GIS tehnologija u različitim aspektima ljudskog delovanja i razvoja, a takođe izdvojeni su i najveći problemi koji se javljaju u ovoj oblasti u našoj zemlji.

Studenti su imali priliku da prezentuju rezultate svojih istraživanja iz oblasti GIS-a u vidu radova i postera. Odabrani radovi biće publikovani u tematskom broju studentskog časopisa Geografskog fakulteta „Prostor“, a najbolji posteri su nagrađeni. Jedni od učesnika skupa bili su predstavnici “Sekcije studenata prostornog planiranja” Milica Gačić i Stefan Đurić čiji je rad pod nazivom “Strategija reaktiviranja braunfild lokacija u Srbiji – jedan od primera primene GIS-a kao perspektiva za druge oblasti” osvojio drugo mesto.

U radnom delu programa predstavljeni su i rezultati „GIS Student stipendije – prikaz realizovanih studentskih projekata”, GDi GISDATA, a među stipendistima bili su i studenti Geografskog fakulteta (doktorske studije). Takođe, kako bi se svim zainteresovanim studentima što više približila ova tematika organizovane su četiri radionice temu primene geoinformacionih tehnologija za prikupljanje, analizu, razmenu i prikaz geoprostornih podataka. Posebno značajn deo događaja jeste i predstavljanje nove računarske laboratorije koja je opremljena savremenom opremom koja će umnogome unaprediti nastavu u oblasti GIS-a na Geografskom fakultetu, a studenti će dobiti priliku da na novim računarima uz pomoć nastavnog osoblja, ali i samostalno usavrše svoje znanje.

viber-image

viber-image1

viber-image2

viber-image3

viber-image4